DE (BE)ZIEL(ING) VAN DE HULPVERLENER

Driedaagse Workshop Met Dr Michael Murphy 

 

 

 Michael Murphy

Michael Murphy komt  op uitnodiging naar Belgie. Mogelijks voor de laatste maal.

Daarom willen we hem hier even voorstellen.

Michael Murphy is 77 jr . Hij heeft een hele loopbaan achter zich. Hij was eerst  huisarts voor hij psychiater werd, om dan later in de V.S. een hospice op te starten.

Hier werkte hij vele jaren, en begeleidde >7.000 patienten en hun gezinnen naar hun levenseinde.

Hij is hierdoor heel goed  gekend in palliatieve settings, maar het bijzondere is dat hij uit die ervaringen gekomen is tot zijn " lessen voor levenden".

Wacht niet tot je levenseinde om in je eigen spiegel te kijken en stil te staan en in dialoog te gaan met je sterfelijkheid en dat wat je spirit en je ziel uitmaakt.

 

Waarom Michael Murphy nu ?
In de preventie van burn-out kun je het hebben rond 3 thema's : je organisatie en context, je team en ondersteuning en tenslotte jezelf. Kiezen voor het laatste, kijken naar jezelf en dan iemand vinden die dit thema  in een workshop kan brengen en dit naar artsen ,is geen sinecure.


Het is in deze context dat Murphy het dilemma van de hulpverlener plaatst die altijd zorgt voor anderen,maar in die betrokkenheid, zichzelf voorbij kan hollen en uitholt. De andere manier om een attitude te ontwikkelen van professioneel afstand houden en niet teveel betrokken geraken staat Murphy nog minder voor.

Ook je  evenwicht zoeken door te sporten of een andere hobby te ontwikkelen is niet zijn spoor. Je moet het niet buitenuit gaan zoeken.

Wat belangrijk is voor Murphy is om in verbinding te blijven met " our Soul and Spirit " ,zodat de energie van daaruit gevoed wordt.

Wie werkt vanuit de verbinding met zijn bezieling, put uit een bron die niet leeg geraakt.

In de medische opleiding  maar ook nadien wordt hier weinig aandacht aan geschonken .We worden opgeleid om met evidence te onderzoeken wat de ziekte veroorzaakt heeft en dan na de diagnose de evidence based procedures op te starten.

Het vak " Soul and Spirit" -komt er voorlopig nog niet in ons rationeel en functionele opleiding want we zijn nog niet in staat het effect ervan te meten.

 

Waar gaat de workshop over ?

De workshop gaat over Leven,Liefde en Vergeven omdat de term Mindfullness toen nog niet bestond.

Zijn didactische workshop brengt ons,bij onszelf,en ons levensverhaal.

Het leren liefdevol kijken,als een getuige, naar onszelf en onze levens-en werkervaringen, is voor hem de eerste en noodzakelijke stap naar milde, onvoorwaardelijke liefde in een persoonlijke hulpverlening.

Je kan je ziel niet scheiden van je job, en je dient,ook in je werk te trachten, een gewone,authentieke mens te zijn.Dat is al meer dan genoeg,zegt Michael Murphy. Magda Van de Wiele,een therapeute die M Murphy al langer dan 15 jr kent citeert letterlijk zijn uitspraak :" Do not try to be a therapist,just try to be a human being "

 

Wat M Murphy kenmerkt is de kracht van de eenvoud waarmee hij deze workshop brengt.

Hij zelf legt zijn kader uit, enkele procedures en manieren van kijken, er is een kennismakingsronde en daarna gaan de deelnemers in trio aan de slag

 

Voor wie?

Voor artsen,artsen in opleiding, en naast de aanvankelijke groep huisartsen nodigen we nu ook andere artsen uit die nood hebben aan een draagvlak.

De paradox uit de ervaringen van de deelnemers is juist dat in de eenzaamheid van het hulpverlener zijn, het gedragen worden door een groep, als zeer belangrijk wordt ervaren .

Echte,authentieke intimiteit krijg je door mild naar jezelf te leren kijken. Het word nog krachtiger wanneer je een liefdevolle getuige naar je kijkt. Want de sleutel tot verbondenheid is ook hier wat Murphy noemt :"In-to-me-see"

 

En het is l cruciaal om te weten hoe je van jezelf kunt leren houden en voor jezelf kan zorgen, wil je het belangrijke werk om te zorgen voor anderen je levenlang verder doen.

 

"Attending the workshop multiple times serves to remind me of the importance of caring for myself and my relationships,even as I attend to my clients and supervises." Cindy Morgan,Michigan,USA

 

 

Waar?

De  Heerlijckyt van Elsmeren waar deze workshop doorgaat is ook bijzonder en  bezielend.

Het kasteel situeert zich in een domein van 20 ha en is een persoonlijk initiatief van de Familie Colruyt (ja,dr Colruyt) . De Heerlijckyt is een landgoed met park,vijver,kasteel en boerderij die, na eeuwenlang familaal beheer,ecologisch is verbouwd.

De historische ziel en de natuurlijke omgeving scheppen een goed kader om aan groepen (of individuen) rustige dagen te bieden, die uitnodigen tot reflectie,contemplatie en genieten.

De gastvrije ontvangst door Erik Van Ophalven, de heerlijke maaltijd die we deelden, en de zorg voor ontmoeting in het gesprek dat we voerden,deed me beslissen: hier moeten we zijn.

De Heerlijckyt van Elsmeren wil een uitvalsbasis aan bieden aan organisaties die op hun manier bijdragen aan waarde-volle persoonlijke groei,organisatie-ontwikkeling of maatschappelijke betrokkenheid.

Wij  voelen ons vereerd dat we binnen dit kader te gast kunnen zijn als artsen en tegelijkertijd ook ons laten inspireren door maatschappelijke zinvolle stromingen die het soms toch rigide artsen-kader kunnen overstijgen "To become more human in our work"

 

http://www.heerlijckyt.org/

 

http://www.lovelossforgiveness.org/

 

Praktische schikkingen

Begeleiding

:

Michael Muphy

Plaats

:

Heerlijckhyt van Elsmeeren   

Uurregeling 

:

Vrijdag van 14u tot 21u

Zaterdag van 9u tot 21u

Zondag van 9u tot 13 u

  

 Verblijf en cursus

:

490 euro (all-inn behalve drank aan tafel/ of in de bar)

 Voorschot

:

100 euro als inschrijving
rek no 001-4824050-25
Society for Psychosomatic Medicine

Accreditering (Belgie) werd aangevraagd in rubriek 2

Voor meer informatie kan je mailen naar Eric Boydens (coordinator) eric.boydens@telenet.be  

 

Hieronder,ter bevestiging, de route van Michel Murphy (77 jr !!), waar we tussen zitten  (Antwerpen!)

 

Itinerary NMM

September    10  Dublin to Charleroi 1400

                        Workshop Antwerp 11-13   !!!!

15   Antwerp to London City 1055

15   Stay night in Luton

16   Luton 0810 to Cluj 1300

Workshop in Cluj 18-20

22   Cluj 0625 to Luton 0725

22   Stanstead 1935 to Dublin

22   Stay night in Dublin

23   Dublin 0930 to Washington DC