Op vrijdag 22 maart 2013 organiseerde de Society for Psychosomatic Medicine samen met de Vereniging Balint Nederland het congres: 

De Zin van Seks  het programma als pdf

Doel was om aandacht te besteden aan de gezonde kanten van seksualiteit en met name het verband met psychosomatische aandoeningen. kenners uit het veld werden uitgenodigd om hier over te spreken en workshops te verzorgen.

Programma

Inleiding. Stijn Jannes en Jan van Trier

Casus uit de praktijk. Maartje Goedhart, huisarts

Wat is seksueel plezier? Ellen Laan, seksuoloog 

Doen en Laten. Peter Leusink

Psychosomatische
fysiotherapie als hulp
Jolanda Kragten 
voor zin in seks.

forumdiscussie interactief tussen alle sprekers en zaal

4 Workshops:

1. Jolanda Kragten Beleving van seks bodem BREED bekeken.

2. Marion van der Stad Zijn met seks.

3. Leonie Breteler en
             Jan van Trier Balintgroepsintervisie met casuļæ½stiek over seks.

4. Marjan Groefsema Spiritualiteit in de slaapkamer. Praktische tips om je liefdesleven te verdiepen.

afsluiting plenair Stijn Jannes en Jan van Trier


sprekers:

Prof. dr. Stijn Jannes

psychiater, emeritus hoogleraar aan de afdeling psychiatrie van de universiteit van Gent; voorzitter van de Society for Psychosomatic Medicine

Drs. Jan van Trier

psychiater, hoofd poli en deeltijd van de afdeling psychiatrie en psychologie van St Antoniusziekenhuis te Utrecht; voorzitter van de Vereniging Balint Nederland en balintgroepbegeleider in Utrecht.

Drs. Maartje Goedhart

huisarts te Amsterdam; initiatiefnemer van www.eerlijkoverseks.nl; aspirantlid van seksHAG, de Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid, een NHG-expertgroep; lid van de NVVS, de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie.

Dr. Ellen Laan

seksuoloog, verbonden als onderzoeker aan het AMC te Amsterdam.

Drs. Peter Leusink

huisarts te Gouda en seksuoloog NVVS; vice-voorzitter van de SeksHAG, de NHG huisartsen Adviesgroep Seksuele gezondheid en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie.

Jolanda Kragten

psychosomatisch fysiotherapeut en bekkenbodemfysiotherapeut in een gezondheidscentrum in Almere; docent bij het Nederlands Paramedisch Instituut, cursussen functiestoornissen van de bekkenbodem.

Marion van de Stadt

liefdes- en sekscoach te Nieuwegein; medeoprichter en voorzitter van Stichting NOVIS, de Nederlandse Orde Voor Intimiteitscoaches en Surrogaatpartners. Meer informatie op www.aquarion.nl en www.stichtingNOVIS.nl.

Drs. Leonie Breteler

psychiater-seksuoloog, verbonden aan de polikliniek Psychiatrie en Psychologie van St Antoniusziekenhuis te Nieuwegein en balintgroepsbegeleider in Utrecht.

Drs.Marjan Groefsema

psycholoog te Utrecht, eigen praktijk voor begeleiding rond seksualiteit en intimiteit; auteur van het boek "Spiritualiteit werkt in de slaapkamer. Praktische tips om je liefdesleven te verdiepen" en lid van de NVVS.

 

 

 

Locatie

Kontakt der Kontinenten te Soesterberg voor routebeschrijving zie www.kontaktderkontinenten.nl

Accreditatie

aangevraagd voor huisartsen; voor algemene bijscholing voor medisch specialisten (ABAN); (psychosomatisch werkende) fysiotherapeuten en seksuologen (NVVS)..

Aanmelding

U kunt zich inschrijven via www.psychosomatic.nl. U ontvangt per email een bevestiging en een digitale factuur. Leden van de Society for Psychosomatic Medicine en leden van de Vereniging Balint Nederland betalen 100 euro, niet leden betalen 150 euro. U kunt lid worden van de society voor 55 euro per jaar. Aanmelding voor het congres is definitief na betaling. Inschrijving op volgorde van aanmelding. Er is beperkt toegang. Plaatsvervanging is toegestaan bij verhindering.