Jannes, Caroline R.F. en Verniers, Karen

 

“Sport hard en correct: Agressie in competitiesport”

 

Heel wat jonge mensen worden aangetrokken door contactsporten omdat het energiek is en ze graag willen winnen. Bovendien houden supporters van de spanning van sportwedstrijden en gaan ze er sterk in op. Met deze sterke beleving gaat ook het risico van vuil en agressief spel gepaard. Wanneer spelers agressief spelen kunnen heel wat negatieve gevolgen optreden zoals een verhoogde kans op blessure, de transfer van agressie naar andere levenssituaties, het aanwakkeren van agressie bij anderen, het verhinderen van vaardigheidstraining, intimidatie dat leidt tot drop-out, en het sociaal aanleren van agressie als aanvaardbaar gedrag.

In de sport wordt vijandig agressief gedrag niet geaccepteerd, zelfs als de spelregels toelaten om agressief gedrag te gebruiken. Een agressieve daad in de sport wordt niet als een attitude of een emotie beschouwd, maar als een gedrag. Het heeft de bedoeling psychologisch of fysiek te kwetsen. Daarbij richt de persoon die agressieve daad naar een andere persoon. Bovendien spreekt men van agressie als het intentioneel gebeurt, met andere woorden de agressieve daad wordt moedwillig gepleegd en is niet accidenteel.

Het doel van deze presentatie is een inzicht te bieden in de Cognitieve– Motivationele- Rationele Theorie van Lazarus (2000) die sportpsychologen gebruiken bij atleten, coachen, scheidsrechters en anderen. Bovendien verduidelijken we het nut van het 3 x R programma (Reageer – Relaxeer – Refocus) aan de hand van enkele voorbeelden, en staan we stil bij enkele communicatievaardigheden die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met stressvolle situaties.

 

Leerpunten:

-         Verduidelijken wat agressie in competitiesport is

-         Bespreken van negatieve gevolgen van agressie in sport

-         Inzicht krijgen in het ‘Model van Emotie’

-         Overlopen van het 3 x R programma

-         Aanstippen welke communicatievaardigheden belangrijk kunnen zijn